×

Schrijven voor websites

Schrijven voor websites

Schrijven voor websites kan een uitdaging zijn, maar met de juiste tips en technieken kun je je webteksten effectiever maken. In dit artikel geven we je enkele handige tips voor het schrijven van webteksten en hoe je je website aantrekkelijk kunt maken voor bezoekers.

Belangrijkste leerpunten

 • Gebruik eenvoudige taal en creëer content voor je online lezers
 • Schrijf in een persoonlijke, moderne stijl
 • Maak je tekst gemakkelijk scanbaar voor het internet
 • Kies makkelijk leesbare lettertypes
 • Schrijf minder, schrijf beter

Tips voor het schrijven van webteksten

Gebruik eenvoudige taal en creëer content voor je online lezers

Schrijven voor het web vereist een andere schrijfstijl. Het is belangrijk om in eenvoudige taal te schrijven, maar dat betekent niet dat je de inhoud van je tekst moet vereenvoudigen tot het niveau van domoren. Schrijven in eenvoudige taal betekent dat je de lezer op de eerste plaats zet. Anticipeer op de vragen van de lezer en beantwoord ze op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Vergeet wat je vroeger op school hebt geleerd over ingewikkelde zinsconstructies en moeilijke woorden. Houd in gedachten dat je content creëert voor je lezer, dus maak het leesproces zo gemakkelijk mogelijk. Zorg ervoor dat je tekst scanbaar is, zodat de lezer niet verplicht wordt om alles of niets te lezen. Een goede manier om dit te doen is door gebruik te maken van korte alinea’s, duidelijke kopjes en bullet points. Op deze manier kan de lezer snel de informatie vinden die hij zoekt.

Schrijf in een persoonlijke, moderne stijl

Schrijf alsof je de lezer persoonlijk aanspreekt, alsof hij over je aan de tafel zit. Nieuwe regels: * Elegante variaties: wat vroeger op school gepromoot werd, vergeet je nu best zo snel mogelijk. Zoek niet naar uiteenlopende synoniemen van hetzelfde woord. Je brengt de lezer enkel in de war. * Gebruik zonder problemen voegwoorden in het begin van de zin. * Eindig de zin gerust met een voorzetsel. Maak de zin niet onnodig ingewikkeld wanneer je dit probeert te vermijden.

Maak je tekst gemakkelijk scanbaar voor het internet

Internet gebruikers lezen immers niet zoals ze een boek zouden lezen. Ze scannen een pagina en zoeken naar de informatie die ze nodig hebben. Internet gebruikers hebben meestal weinig geduld en als ze in jouw website content niet onmiddellijk vinden wat ze zochten, klikken ze verder.

Om ervoor te zorgen dat je tekst gemakkelijk scanbaar is, zijn hier een paar tips:

 • Implementeer een tabel om gestructureerde, kwantitatieve gegevens te presenteren. Zorg ervoor dat de tabel beknopt is en correct is opgemaakt in Markdown.
 • Gebruik een opsommingsteken of genummerde lijst voor minder gestructureerde inhoud, zoals stappen, kwalitatieve punten of een reeks gerelateerde items.

Vermijd het gebruik van gestileerde handgeschreven lettertypes, omdat deze moeilijk leesbaar kunnen zijn op het internet.

Hopelijk helpen deze tips je om je tekst gemakkelijk scanbaar te maken en de gebruikerservaring op je website te verbeteren.

Kies makkelijk leesbare lettertypes

Lettertypes kunnen moeilijk te lezen zijn. Kies in plaats daarvan een lettertype dat duidelijk en leesbaar is. Enkele goede opties zijn sans-serif lettertypes zoals hierboven de ‘Proxima Nova’. Als je een gestileerd handgeschreven lettertype wilt gebruiken, gebruik het dan spaarzaam. Het is een goed idee om het alleen te gebruiken voor accenten. Vermijd gestileerde handgeschreven lettertypes voor alineatekst. Deze lettertypes kunnen moeilijk te lezen zijn.

Hoe maak je je website aantrekkelijk voor bezoekers?

Schrijf minder, schrijf beter

Mensen houden niet van lezen online. Ze hebben het druk en er is veel andere informatie om hun aandacht te trekken. Als je wilt dat mensen je website lezen, moet je hun aandacht vasthouden door kort en bondig te schrijven.

4 tips

 • Schrijf eerst de tekst voor je pagina en halveer die. En als je dacht dat het moeilijk was, snijd het dan nog een keer doormidden.
 • Gebruik niet onnodig veel bijwoorden en bijvoeglijke naamwoorden.
 • Schrijf op groep 8 niveau.
 • Houd je tekst in hapklare brokken, korte alinea’s en breek het visueel op met opsommingstekens, kopjes, afbeeldingen.

Gebruik humor en storytelling

Je kunt ook gebruik maken van humor of storytelling om je tekst interessanter te maken. Humor kan mensen aan het lachen maken en ze aanmoedigen om verder te lezen. Storytelling kan mensen meenemen in je wereld en ze interesseren in wat je te zeggen hebt.

Maak gebruik van specifieke voorbeelden

Het gebruik van specifieke voorbeelden kan je webteksten aantrekkelijker maken voor je bezoekers. In plaats van algemene beweringen te maken, zoals "Ik biedt een breed scala aan diensten", kun je specifieke voorbeelden geven van de diensten die je aanbiedt, zoals "Ik help je met alles, van het schrijven van je website tot het creëren van blogposts." Dit geeft je bezoekers een concreet beeld van wat ze kunnen verwachten.

Daarnaast kun je specifieke voorbeelden gebruiken om de kwaliteit van je producten of diensten te benadrukken. In plaats van te zeggen "Mijn producten zijn van hoge kwaliteit", kun je specifieke details geven over de materialen die je gebruikt en hoe lang je producten meegaan, zoals "Mijn producten zijn gemaakt van de beste materialen en zijn ontworpen om lang mee te gaan." Dit geeft je bezoekers vertrouwen in de kwaliteit van je producten.

Het gebruik van specifieke voorbeelden helpt ook om je ervaring en expertise te benadrukken. In plaats van te zeggen "Ik heb veel ervaring", kun je specifieke details geven over je ervaring, zoals "Ik heb meer dan 3 jaar ervaring in de branche en ik heb al met verschillende klanten gewerkt." Dit laat zien dat je daadwerkelijk ervaring hebt en dat je bekend bent met de uitdagingen en behoeften van je klanten.

Vermijd gestileerde handgeschreven lettertypes

Lettertypes kunnen moeilijk te lezen zijn. Kies in plaats daarvan een lettertype dat duidelijk en leesbaar is. Enkele goede opties zijn sans-serif lettertypes zoals hierboven de ‘Proxima Nova’. Als je een gestileerd handgeschreven lettertype wilt gebruiken, gebruik het dan spaarzaam. Het is een goed idee om het alleen te gebruiken voor accenten.

Conclusie

Het schrijven voor websites is een vak apart. Het vereist het gebruik van eenvoudige taal, het creëren van content die aanspreekt en het maken van tekst die gemakkelijk scanbaar is. Door minder te schrijven en beter te schrijven, kun je ervoor zorgen dat mensen je website lezen en begrijpen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste lettertypes te kiezen en de tekst visueel op te breken. Met deze tips kun je je website aantrekkelijker maken voor bezoekers en je doelen beter bereiken.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om webteksten te schrijven?

De tijd die nodig is om webteksten te schrijven kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de omvang van de website en de complexiteit van de inhoud. Gemiddeld kan het enkele weken tot maanden duren om webteksten te schrijven.

Wat zijn enkele tips voor het schrijven van effectieve webteksten?

Enkele tips voor het schrijven van effectieve webteksten zijn: gebruik eenvoudige taal, schrijf in een persoonlijke stijl, maak de tekst scanbaar en kies makkelijk leesbare lettertypes.

Hoe maak ik mijn website aantrekkelijk voor bezoekers?

Om je website aantrekkelijk te maken voor bezoekers, kun je minder schrijven maar beter schrijven, gebruik maken van humor en storytelling, specifieke voorbeelden gebruiken en gestileerde handgeschreven lettertypes vermijden.

Wat is het belang van eenvoudige taal in webteksten?

Eenvoudige taal in webteksten zorgt ervoor dat de inhoud gemakkelijk te begrijpen is voor online lezers. Het maakt de tekst toegankelijk en helpt bij het overbrengen van de boodschap.

Hoe kan ik mijn webteksten gemakkelijk scanbaar maken?

Om je webteksten gemakkelijk scanbaar te maken, kun je gebruik maken van kopjes, opsommingstekens en korte alinea’s. Zorg er ook voor dat de belangrijkste informatie opvallend wordt weergegeven.

Welke lettertypes zijn het meest geschikt voor webteksten?

Voor webteksten zijn makkelijk leesbare lettertypes zoals Arial, Verdana en Helvetica vaak een goede keuze. Het is belangrijk om gestileerde handgeschreven lettertypes te vermijden, omdat deze moeilijker te lezen kunnen zijn.

Verstuur reactie