×

Online beleggen in aandelen

Online beleggen in aandelen

Online beleggen in aandelen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het biedt particuliere beleggers de mogelijkheid om zelf te handelen in beursgenoteerde aandelen, obligaties, en grondstoffen. In dit artikel worden de voordelen en nadelen van online beleggen besproken, evenals tips voor het kiezen van de juiste online broker en het beperken van risico’s. Daarnaast worden verschillende beleggingsproducten en populaire online brokers behandeld.

Belangrijkste punten

 • Online beleggen in aandelen biedt particuliere beleggers de mogelijkheid om zelf te handelen in beursgenoteerde aandelen, obligaties, en grondstoffen.
 • Voordelen van online beleggen zijn onder andere lagere kosten, gemakkelijke toegang tot de markt, en de mogelijkheid om te handelen via een app.
 • Nadelen van online beleggen zijn onder andere het risico op verlies, de complexiteit van de markt, en de noodzaak om voldoende kennis te hebben.
 • Bij het kiezen van de juiste online broker is het belangrijk om te letten op factoren zoals transactiekosten, gebruiksgemak, en het aanbod van beleggingsproducten.
 • Om risico’s te beperken bij online beleggen is het belangrijk om gespreid te beleggen, voldoende kennis te hebben, en alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.

Wat is online beleggen in aandelen?

De voordelen van online beleggen

Als je geen of weinig ervaring hebt met beleggen, kan een online broker zeer interessant zijn. Hier even de voordelen op een rijtje:

 • Je ontvangt een welkomstbonus. In veel gevallen krijg je een welkomstbonus wanneer je een eerste storting doet. Op die manier kun je meteen aan de slag gaan en hoef je je geen zorgen te maken over het initiële risico.

 • Hefboomwerking. Je kunt bij de meeste brokers beleggen met een hefboom om het kapitaal waarmee je investeert tijdelijk te vergroten en op die manier te profiteren van een groter absoluut rendement.

 • Veilig beleggen. Online brokers bieden vaak garanties aan op je investeringen.

De nadelen van online beleggen

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan een online broker. Hieronder sommen wij deze even voor jou op:

 • Hogere kosten. Je betaalt hogere kosten dan wanneer je zelfstandig zou beleggen.
 • Minder vrijheid. Je bent minder flexibel in je beleggingen.
 • Je bent afhankelijk. Je broker zal steeds de tussenschakel zijn wanneer je een order wilt plaatsen. Je bent dus afhankelijk van de snelheid waarmee je broker te werk gaat.
 • Hogere kosten. Je betaalt hogere kosten dan wanneer je zelfstandig zou beleggen.
 • Hogere kosten. Je betaalt de vaste abonnementskosten. Actieve beleggers handelen juist goedkoper op een online beleggingsplatform met lage transactiekosten.

Bij beleggen spelen de kosten van het beleggingsplatform ook mee. De juiste broker heeft invloed op je rendement.

De huisbank als beleggingsplatform?

Naast bovenstaande partijen kun je ook beleggen via vrijwel elke grootbank. Ondanks dat vrijwel alle banken deze optie nog steeds bieden, starten beginnende beleggers steeds vaker bij online brokers.

Dit komt vooral omdat banken voor beleggen in vergelijking meestal hogere kosten doorberekenen dan online brokers.

Ook richten banken zich op beleggers waarbij ze ook beleggingsadvies en vermogensbeheer kunnen bieden, en het hele handelen uit handen nemen. Daar staan wel kosten tegenover en het is de vraag of je hier jouw vermogen exact zo belegt als dat jij dat wil.

Beleggingshorizon: hoeveel tijd heb je?

Welke werkwijze of broker voor jou het meest gunstig is, hangt af van je beleggingen en beleggingshorizon. De meeste brokers richten zich vooral op

Hoe kies je de juiste online broker?

Bij het kiezen van de juiste online broker zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar het aanbod van de broker. Niet alleen het aanbod van beleggingsproducten, maar ook de bijbehorende koersen en het verleden van de koers. Daarnaast is het handig als de broker toegang biedt tot marktinformatie en advies. Je wilt immers goed geïnformeerd zijn voordat je gaat beleggen. Een handige tip is om verschillende beleggingsplatforms met elkaar te vergelijken om te zien welke het beste bij jouw wensen past. Elk platform heeft namelijk een eigen werkwijze en doelgroep. Waar de ene broker zich richt op een breed aanbod met handelsopties, focust de andere juist op gebruikersgemak voor beginnende beleggers. Daarnaast is het ook belangrijk om naar de tarieven van de platforms te kijken. Kosten kunnen sterk verschillen tussen brokers. Sommige rekenen kosten per transactie, terwijl andere vaste abonnementskosten hebben. Het is dus raadzaam om online brokers te vergelijken op zowel kosten als werkwijze. Op die manier kun je de juiste online broker kiezen die het beste bij jou past.

Risico’s beperken bij online beleggen

Bij online beleggen zijn er risico’s waar je je bewust van moet zijn. Een belangrijke manier om risico’s te beperken is door goed te spreiden. Dit betekent dat je je investeringen verdeelt over verschillende beleggingsproducten en sectoren. Op die manier verklein je het risico dat één slechte investering je hele portefeuille beïnvloedt. Online zijn er vragenlijsten beschikbaar die je kunnen helpen bij het bepalen van je risicoprofiel. Door je risicoprofiel te kennen, kun je beleggen op een manier die past bij jouw comfortniveau en doelstellingen.

Verschillende beleggingsproducten

Aandelen

Aandelen zijn verhandelbare waardepapieren die je het recht geven over een deel van een bedrijf. Wanneer een bedrijf besluit naar de beurs te gaan, worden de aandelen verkocht aan het publiek. Externe kapitaalverstrekkers kunnen deze aandelen kopen en krijgen op die manier zeggenschap en rechten binnen het bedrijf. Het aantal aandelen van een bedrijf staat vast en iedereen kan deze kopen en verkopen op de beurs. Het is mogelijk om aandelen te kopen en te houden, of te kopen en meteen door te verkopen voor een hogere prijs. De waarde van aandelen kan stijgen of dalen, afhankelijk van hoe het bedrijf presteert.

Obligaties

Wanneer je een obligatie koopt, geef je in feite als het ware een lening uit aan een bedrijf of overheid. Obligaties zijn interessant voor 2024: deze moet je hebben. Obligaties mogen niet ontbreken in een verstandig opgebouwde portefeuille, zeggen de experts van Morningstar Investment Management in hun vooruitblik op…

Grondstoffen

Grondstoffen zijn alle fysieke middelen variërend van olie tot koffie die gebruikt worden in een proces om iets anders te produceren. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de beleggingswereld en bieden diversificatiemogelijkheden voor beleggers. Grondstoffen presteren vaak goed bij inflatie, waardoor ze een waardevolle toevoeging kunnen zijn aan een beleggingsportefeuille. Het is belangrijk om de markt voor grondstoffen nauwlettend in de gaten te houden en op de hoogte te blijven van ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de prijzen. Door te beleggen in grondstoffen kunnen beleggers profiteren van prijsstijgingen en waardecreatie.

Populaire online brokers

DEGIRO

DEGIRO is een populaire online broker waarbij je zelf wereldwijd kunt beleggen in verschillende beleggingsproducten, zoals aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Het platform biedt een breed scala aan beleggingsmogelijkheden, waardoor je als belegger veel keuze hebt. Het is belangrijk om te weten dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt en je je inleg kunt verliezen. Daarom is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn en je beleggingsstrategie zorgvuldig te bepalen.

Binck

Binck is een online broker die in 2019 is overgenomen door Saxo Bank. Het was een van de bekendste online brokers in Nederland en heeft meerdere awards gewonnen als beste online broker. Binck biedt toegang tot beurzen in 22 landen, waaronder de VS, Azië en Australië. Het platform is geschikt voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Met Binck kun je handelen in aandelen, obligaties, en andere beleggingsproducten. Het platform is gebruiksvriendelijk en biedt verschillende handelstools en analysemogelijkheden. Binck staat bekend om zijn goede klantenservice en uitgebreide educatieve materialen.

Bux Zero

Bux Zero is een online broker die zich richt op nieuwe beleggers. Met de Bux Zero app kun je handelen in aandelen, obligaties en ETF’s. Een belangrijk kenmerk van Bux Zero is dat je al kunt investeren vanaf 1 euro. Daarnaast biedt Bux Zero ook een rente van 2,75 procent op niet-geïnvesteerd vermogen. Bux Zero heeft ook een vereenvoudigd platform voor nieuwe beleggers.

Peaks

Peaks is een broker die is ontwikkeld door de Rabobank en is gericht op nieuwe beleggers. Het biedt de mogelijkheid om wisselgeld te beleggen en/of zelf een bedrag in te leggen. Als je kiest voor de optie om wisselgeld te beleggen, worden de betalingen die via de gekoppelde rekening lopen afgerond naar boven. Peaks werkt met indexfondsen, waardoor je kunt beleggen in een specifieke categorie, regio of financiële markt. Je kunt al investeren via Peaks vanaf 1 euro. Peaks heeft een beoordeling van 3.8 op basis van 127 reviews.

Trading 212

Trading 212 is een online broker die sinds 2016 actief is. Het platform biedt investeerders de mogelijkheid om aandelen en ETF’s te verhandelen zonder commissie te betalen. Met meer dan 1,5 miljoen investeerders en een aanbod van meer dan 7.000 aandelen en ETF’s, is Trading 212 een populaire keuze voor beleggers. Naast het verhandelen van aandelen, biedt Trading 212 ook aanvullende producten en diensten, zoals vermogensbeheer, handelssystemen en handelssignalen. Het platform is geregistreerd in Bulgarije en wordt gereguleerd door de Financial Supervision Commission.

Flatex

Flatex is de grootste online broker van Duitsland met ruim 350.000 klanten. Het staat vooral bekend door de overname van DEGIRO. Bij Flatex kun je terecht voor een breed aanbod aan financiële producten, zoals aandelen, ETF’s, obligaties en fondsen. Een van de voordelen van Flatex is dat het geen aankoop-, bewaar- of servicekosten rekent. Daarnaast biedt Flatex ook de mogelijkheid om te handelen in cryptocurrencies en staking aan te bieden. Met ruim 1,5 miljoen investeerders die beleggen in meer dan 7.000 aandelen en ETF’s, is Flatex een populaire keuze voor online beleggen.

Tips voor beginnende beleggers

Oefen met een demo account

Bij eToro kun je een gratis demo-account openen met 100.000 euro oefengeld. Op die manier kun je rustig vertrouwd raken met beleggen op de beurs.

 • Implement a table for presenting structured, quantitative data. Ensure it’s succinct and formatted correctly in Markdown.
 • Use a bulleted or numbered list for less structured content, like steps, qualitative points, or a series of related items.

Tip: Oefenen met een demo account is een goede manier om ervaring op te doen zonder risico te lopen.

Let op: Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat je goed begrijpt hoe beleggen werkt voordat je echt geld investeert.

Kies voor gespreid beleggen

Gespreid beleggen is een belangrijke strategie om het risico te verminderen. Het spreiden van je vermogen is het nummer 1 veiligheidsvoorschrift voor elke belegger. Door te beleggen in 10 of meer verschillende aandelen, kun je het risico van tegenvallers beperken. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de bedrijven waarin je belegt niet in dezelfde sector of regio actief zijn. Volledige spreiding kan duur en bewerkelijk zijn, maar het helpt om te voorkomen dat alle beleggingen in waarde dalen tijdens een crisis.

Hier zijn enkele tips voor gespreid beleggen:

 • Ken je doel en risico: Bepaal eerst het doel van je beleggingen en weet welk risico je bereid bent te lopen. Het is belangrijk om een gepast risicoprofiel te hebben en rationele beslissingen te nemen.
 • Kosten beperken: Kies voor een goedkope broker en overweeg indexfondsen in plaats van beleggingsfondsen om kosten te minimaliseren.
 • Begrijpen: Kies voor beleggingsproducten die je begrijpt en waar je ervaring mee hebt. Vermijd complexe opties die beginners en particulieren vaak verliezen opleveren.
 • Timen: In plaats van te proberen op het juiste moment te kopen en verkopen, is het vaak beter om gespreid in te kopen en je beleggingen voor langere tijd aan te houden.
 • Risico aanvaarden: Bepaal hoeveel risico bij je past, rekening houdend met je leeftijd en doelen. Als je bijna met pensioen gaat, is het moeilijk om een daling in je aandelen op te vangen, terwijl als je nog jaren moet werken, je meer risico kunt accepteren.

Zorg voor voldoende kennis

Het is belangrijk om voldoende kennis te hebben voordat je begint met online beleggen. Je wilt immers weten waar je in investeert en welke risico’s daaraan verbonden zijn. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe de financiële markten werken en wat de verschillende beleggingsproducten inhouden. Daarnaast is het ook verstandig om op de hoogte te zijn van de actuele ontwikkelingen in de economie en de bedrijven waarin je wilt investeren. Door voldoende kennis te hebben, kun je weloverwogen beslissingen nemen en je risico’s beperken.

Beleggen met kleine bedragen

Geld beleggen met kleine bedragen is tegenwoordig zeer toegankelijk geworden dankzij het internet. Je kunt al van start gaan met een minimumbedrag van minder dan 50 euro. Dit lage instapniveau maakt het eenvoudig om te beginnen en te oefenen met online beleggen. Het is verstandig om een gespreid portfolio te kiezen, zodat je het risico zo veel mogelijk kunt beperken. Daarnaast is het belangrijk om voldoende kennis te hebben en te begrijpen waarin je belegt. Hier zijn enkele tips voor beginnende beleggers met weinig geld:

Conclusie

Online beleggen in aandelen biedt particuliere beleggers de mogelijkheid om zelf te handelen op de beurs. Met de opkomst van online brokers is beleggen toegankelijker en goedkoper geworden. Het kiezen van de juiste broker is essentieel voor het behalen van een goed rendement. Beginnende beleggers kunnen met kleine bedragen starten en oefenen met online beleggen. Het is belangrijk om voldoende kennis te hebben en risico’s te beperken. Door te diversifiëren en een gespreid portfolio te kiezen, kan veilig belegd worden. Met online beleggen is het mogelijk om rendementen te behalen en geld te verdienen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van online beleggen in aandelen?

Online beleggen in aandelen biedt verschillende voordelen, zoals lagere kosten, toegankelijkheid, en de mogelijkheid om zelf te handelen zonder tussenkomst van een bank of adviseur.

Wat zijn de nadelen van online beleggen in aandelen?

Hoewel online beleggen in aandelen veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Zo loop je als belegger het risico om geld te verliezen en moet je zelf voldoende kennis hebben om de juiste beslissingen te nemen.

Hoe kies je de juiste online broker?

Bij het kiezen van een online broker is het belangrijk om te letten op factoren zoals transactiekosten, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid van het platform en het aanbod van beleggingsproducten.

Hoe kun je de risico’s beperken bij online beleggen?

Om de risico’s bij online beleggen te beperken, is het verstandig om gespreid te beleggen, voldoende kennis te hebben over de markt en de beleggingsproducten, en je emoties onder controle te houden.

Wat zijn de verschillende beleggingsproducten?

Er zijn verschillende beleggingsproducten, zoals aandelen, obligaties en grondstoffen. Elk product heeft zijn eigen kenmerken en risico’s, en het is belangrijk om je hierin te verdiepen voordat je gaat beleggen.

Welke online brokers zijn populair?

Er zijn verschillende online brokers die populair zijn, zoals DEGIRO, Binck, Bux Zero, Peaks, Trading 212 en Flatex. Deze brokers bieden verschillende mogelijkheden en hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Verstuur reactie